HVC     Hollandia Victoria Combinatie 

Op 5 februari 1905 werd op ’t Havik, te Amersfoort, in het gebouw ‘De Toekomst’ een nieuwe vereniging gesticht: De Hollandia Victoria Combinatie, kortweg HVC.

 

Vanaf het begin van het betaald voetbal speelde de club, gesponsord door Ben Pon,in de Eerste Divisie. De profsectie ging in 1973 verder als SC Amersfoort.

Het grootste succes van HVC was het bereiken van de halve finale van de KNVB Beker.Dit lukte de club twee keer, in de seizoenen 1956/57 en 1960/61. In die laatste jaargang wist HVC Feyenoord uit te schakelen.

HVC-Veendam 1-1

Keeper Heeres stompt de bal weg.

Promotie Competitie 2 e divisie

BVV-HVC 2-1 Elftal HVC staand Heitman Hageman Smits van der Velde Dielessen onder. Nederland van Eeden Surstedt Maas Marcus

Roda JC tegen VV HVC 0-4

Mos Temming (links) en nog een speler van HVC tussen supporters

 

HVC tegen Heracles 1-2, bekervoetbal Van Nee (Heracles) duel met Van Eden (HVC)

Blauw-Wit tegen HVC 4-0; derde doelpunt
1971-01-10

 

Een beeld van de zondagmiddag in Amersfoort gespeelde voetbalwedstrijd HVC-DWS. DWS won uiteindelijk na strafschoppen. Op de foto een duel tussen de doelman van DWS Jan Jongbloed en een speler van HVC.

Roda JC tegen VV HVC
Mos Temming scoort de eerste goal

 

HVC eerste team foto van 1946.

HVC tegen PSV; KNVB-beker; Johan de Vrindt scoort

  

26 Juni 1963 Staand: Heitman, Hageman, Smits, Van der Velde en Dielissen, onder: Nederhand, van Eeden, Surstedt, Maas, Markus en naam onbekend. Promotie Competitie 2e divisie, BVV – HVC 2-1.

Een beeld van de zondagmiddag in Amersfoort gespeelde voetbalwedstrijd HVC-DWS. DWS won uiteindelijk na strafschoppen. Op de foto een kopduel.

Een beeld van de in Kerkrade gespeelde voetbalwedstrijd HVC-Roda JC. HVC won met 4-0, waardoor de ploeg promoveert.

Vanaf het begin van het betaald voetbal speelde de club, gesponsord door Ben Pon,in de Eerste Divisie. De profsectie ging in 1973 verder als SC Amersfoort.

Het grootste succes van HVC was het bereiken van de halve finale van de KNVB Beker.Dit lukte de club twee keer, in de seizoenen 1956/57 en 1960/61. In die laatste jaargang wist HVC Feyenoord uit te schakelen.

Een beeld van de in Kerkrade gespeelde voetbalwedstrijd HVC-Roda JC. HVC won met 4-0, waardoor de ploeg promoveert.

Hoofdtribune van HVC

In eerste instantie wordt hier een 800 meter lange renbaan aangelegd met een overdekte houten tribune. Het middenterrein kan gebruikt worden voor veldsporten zoals voetbal. De eerste voetbalvereniging die hier vast gaat spelen is de Amersfoortse Football club Quick 1890in september 1910. In 1926 vestigt HVC zich ook op Birkhoven. Tien jaar lang spelen de eerste elftallen van beide clubs om de beurt op het hoofdveld, tot Quick 1890 besluit te vertrekken naar Dorrestein.

In het kader van werkverschaffing laat de gemeente Amersfoort Sportpark Birkhoven in het midden van de jaren ’30 van de twintigste eeuw grondig opknappen. Er komt onder andere een betonnen hoofdtribune met kleedkamers, doucheruimte en een buffetruimte langs het hoofdterrein. Ook komen er staantribunes en kassahokjes. De totale capaciteit komt op circa 10.000 toeschouwers. In 1967 neemt HVC een grote overdekte staantribune in gebruik, gelegen tegenover de hoofdtribune.

Tussen 1954 en 1982 wordt er betaald voetbal gespeeld op Birkhoven, eerst door HVC en later door Sportclub Amersfoort Na het faillissement van laatstgenoemde profclub in december 1982 blijven de amateurs van HVC nog tot de zomer van 1989 op Birkhoven spelen, al wordt het voormalige hoofdterrein dan al niet meer gebruikt. Op deze plek is in 1985 een hockeycomplex aangelegd voor AMHC ,Als basis voor het nieuwe clubgebouw voor deze hockeyvereniging dient de voormalige hoofdtribune uit 1938. De overige tribunes zijn allemaal afgebroken en de grasmat heeft plaatsgemaakt voor kunstgrasvelden. Alleen een aantal kassahokjes van het vroegere sportpark zijn nog bewaard gebleven. In 2011 is het clubhuis van AMHC uit 1985 vervangen door een multifunctioneel clubgebouw.



Een beeld tijdens de vandaag in Amersfoort gespeelde voetbalwedstrijd HVC-Veendam. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. Op de foto een HVC aanval op het doel van doelman de Vries van Veendam.

Promotievreugde in de gelederen van H.V.C.: na het einde van de strijd tegen Roda J.C., dat met 4-0 verslagen werd, werden de H.V.C.-ers in triomf van het veld gedragen. Traditiegetrouw kostte deze tocht enkele spelers een shirt...

AMERSFOORT: Tijdens de voetbalwedstrijd HVC-Wageningen, zondagmiddag in het sportpark Birkhoven gespeeld, werd de Wageninger DILLISON zo geblesseerd dat hij met een brancard van het veld moest worden gedragen.

AMERSFOORT: HVC - VITESSE 1-1: Vitesse-aanval gestopt door HVC-doelman HANS VAN DE WEKKE.

HVC tegen PSV; KNVB-beker; elftal PSV

Een beeld tijdens de vandaag in Amersfoort gespeelde voetbalwedstrijd HVC-Veendam. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. Op de foto een duel om de bal tussen een speler van HVC (links) en een speler van Veendam.

Een momentopname van de voetbalwedstrijd HVC-Xerxes (1-3), voor de beker: De HVC-verdediging tracht een opmars van Xerxes tot staan te brengen. De bekerontmoeting eindigde in een 3-1 overwinning voor de Rotterdammers.

 

Bennie Marcus zit triomfantelijk op een Volkswagen kever

 

Een jonge 20 jarige Bennie Marcus, voetballer van HVC, hier bij de Pon-garage aan de Arnhemseweg. Hij kreeg deze Volkswagen cadeau van Ben Pon, sponsor van de club. Bennie had beloofd om een jaar lang niet te roken en te drinken. Zo was hij ‘s zondags fit voor de sport was de gedachte van Pon die ook voor ongeveer 125.000 gulden aan leningen verstrekte, waarmee nieuwe spelers konden worden aangekocht. Opvallendste naam was Mosje Temming uit Utrecht HVC met 30 goals van de tweede naar de eerste divisie schoot. Voorzitter Jacques Hogewoning toonde zich in aan de vooravond van het nieuwe seizoen ‘67/68 zeer ambitieus: “Wij nemen geen genoegen met een plaats in de middenmoot. Wij zijn uitdagend! Wij willen zo hoog mogelijk eindigen!” Zo liet hij in de krant ‘Het Centrum’ optekenen. De gehoopte opmars richting de eredivisie bleef echter uit. HVC bleef steken in de middenmoot van de eerste divisie.

Voetbal. HVC tegen De Volewijckers 1-2. Spelers De Volewijckers poseren bij Volkswagen Kever In de kever staat Bennie Marcus.

Icoon Piet Schrijvers: Het Beertje van Birkhoven

 

1965: Piet Schrijvers

 

Piet(je) Schrijvers geboren op 15 december 1946 te Jutphaas is in 1963 een sensatie. Als welp begonnen bij vv RUC maar verkast naar 3e klasser SEC uit Soest. Vervolgens gehaald door HVC voor de betaalde jeugdcompetitie waar hij als zestienjarige onverwacht zijn debuut maakte. Vaste keeper Teus Heitman raakte door een schouderblessure in de lappenmand en 2e keeper Pierre Stevenaart werd de voorgaande nederlaag tegen Cambuur aangerekend. Hierdoor werd Piet de allerjongste debuterende keeper in het betaaldvoetbal. Dat het een verloren 2-3 wedstrijd werd maakte het debuut tegen streekgenoot ’t Gooi niet minder mooi. Pikant detail is wel de wijze waarop hij is binnengehaald. Zowel ’t Gooi als HVC zaten ooit op de tribune te scouten.

Piet: “t Gooi was er snel bij om mij een contract te laten tekenen maar mijn vader cancelde de overeenkomst en wilde het nog een keer rustig doorlezen”. Theo Mosterd voorzitter van HVC, ex doelman met een rijke carrière bij HVC en ’t Gooi kreeg er lucht van en legde Piet een mooier contract voor. En zo kaapte hij Piet Schrijvers voor de neus weg van zijn oude Hilversumse liefde. Piet: “Ik was nogal geïmponeerd door de verschijning van Theo Mosterd met zijn grote Mercedes. Hij bood me een basiscontract aan plus premies, reiskosten en een bromfietsje. Dat Theo Mosterd als ex doelman een goeie neus voor talent had blijkt wel uit de loopbaan van Piet. Hij keepte 269 wedstrijden voor Ajax en stond 46 onder de lat voor Oranje. Op 7 september 2022 is de 75 jarige Piet Schrijvers in een verzorgingshuis te Ermelo ingeslapen.

Clubicoon Ruud Maas: 15 jaar ouderwetse clubliefde.

 

Ruud Maas

 

Rudolf Lein Maas is geboren in Den Haag op 28 oktober 1939 en in 1950 verhuist met de familie naar Amersfoort. Hij begon bij Amersfoortse Boys en kwam via de jeugd in 1955 op 16-jarige leeftijd bij de senioren toen hij 18 jaar oud was. Ruud Maas blonk in zijn jonge jaren uit als ‘een ouderwetse midvoor in het stopper-spilsysteem’, zoals hij zichzelf typeert. “Elke week maakte ik een hoop goals bij de jeugd van Boys. Dat viel de mensen bij HVC op. Die vroegen op zeker moment of ik niet over wilde stappen naar de selectie, nou dat wilde ik wel en deed dat samen met ploeggenoot Henk Wery. “. Meestal trad Ruud op als rechtsbuiten. In die tijd gold het stopperspilsysteem nog als het enige ware waardoor een snelle buitenspeler goud waard is . Op 16 december 1957 zette Ruud zijn handtekening naast die van HVC-voorzitter en oud doelman Theo Mosterd en KNVB-topman Lou Brunt, voor het kapitale bedrag van 600,– per jaar. Daar moeten ze nu eens om komen. Maar goed, geld speelde kennelijk voor Maas niet zo’n grote rol, want hij bleef in totaal ruim 17 jaar bij HVC.

. Bekende voetballers hebben het shirt van HVC gedragen, Jan Zwartkruis (later ook bondscoach), Henk Wery (later Feyenoord en winnaar Europacup en Wereldbeker), Mosje Temming, Ron Spelbos en Piet Schrijvers.

HVC (kampioen 2e klasse A) 11 maart 1951. HVC – Stormvogels 0-0.

 Seizoen 1960/1961: Staand: trainer Gerrie Stroker, Siem Sleeking, Bertus van den Biezenbos, Joop van Basten, Henk Brits, Reus Hageman, Bennie van der Velde en Teus Heitman. Gehurkt: Ruud Maas, Hennie Nederhand, Cees Houtveen, Ben Marcus en Henk Wery.

1954. HVC elftal. Boven: Reus Hageman, Jan Zwartkruis, Henk Brits, Henk Malestein, Bertus Biezenbosch en Wim de Gans. Onder: Trainer Evert Sterk, Henk Nederhand, Sam Sleeking, Kees Houtveen, Hans van Eeden, Evert van der Horst en Henk Vreekamp .

Kassa hokjes bij het voetbalveld van HVC op Sportpark Birkhoven.

Een Amersfoorts combinatie elftal met het Essex regiment team. Foto: Archief Eemland.

22 mei 1945: Ter gelegenheid van de bevrijding van Amersfoort en als hulde aan de bevrijders werd op het voetbalterrein Birkhoven een feestwedstrijd georganiseerd tussen een elftal van Essex Engeland en een Amersfoorts/HVC elftal. De wedstrijd werd luister bijgezet door Muziekvereniging Wilskracht. De voetbalcompetitie werd na de oorlog hervat en HVC speelt nog altijd in de 2e klasse. Stabiel is het etiket wat de selectie krijgt, want vele jaren tot en met 1950 verblijven ze in de middenmoot.

Voetbal. HVC tegen Ajax 0-6. Michels scoort 0-2

 

Voetbal. HVC tegen Ajax 0-6. Spelmoment met springende Michels

Voetbal. HVC tegen Ajax 0-3. (HVC-keeper Brits wordt gepasseerd)

1918: HVC 2e klasse Oost. Staand: Keeper Brits, Wielaert en J. Van Doorn. Knielend: Kluwers, Onbekend en Pinto. Zittend: V. Dijkhuizen, Onbekend, Arnolds, A. Nieuborg en j. v/d Pol. Bestuursleden staand: C. Dekker, G. Nieuborg, Aaronson en v/d Wetering. Foto Archief Eemland


opgericht/gestopt: 5 februari 1905start 1e competitie: 1909/1910speelterrein(en): Amersfoort Birkhoven

HVC Amersfoort is een voetbalclub die tot de oudste voetbalclubs van Nederland mag worden gerekend. Meer dan 100 jaar geleden opereerden al verschillende kleine voetbalclubjes in en rondom Amersfoort. Twee ploegjes die rondom de binnenstad hun wedstrijden speelden Hollandia en Victoria besloten in 1905 de handen ineen te slaan en te gaan fuseren. Op 5 februari 1905 werd op 't Havik in het gebouw "De Toekomst" een nieuwe club geboren : De Hollandia Victoria Combinatie, kortweg HVC. In de beginjaren van HVC was er geen eigen speelveld of kleedruimtes. Wedstrijden werden op veldjes bij boeren gespeeld en als je geluk had kon je daar ook nog omkleden en je eventueel na afloop opfrissen. Via veldjes in het centrum, Liendert, Soesterkwartier en de Bokkeduinen kwam HVC terecht op Birkhoven. Daar was in de jaren 30 door arbeidsverschaffingsprojecten een bos aangelegd, met bosvijver en ook een sportpark. HVC zou de vaste bespeler van dit terrein worden. In de daarop volgende jaren werd HVC in de armen gesloten van de naastgelegen wijk Soesterkwartier en groeide het uit tot een van de grootste verenigingen. De bezoekersaantallen liepen fors op en de Soesterweg stroomde bij thuiswedstrijden dan ook bomvol met mensen die wilden gaan kijken.

HVC had in de 50-er jaren een voortrekkersrol. In 1954 toen er een wilde bond opgericht werd die voor betaald voetbal streed sloot HVC zich daarbij aan. Zo werd HVC een van de eerste betaald voetbalclubs in Nederland. Vanaf 1955 werd dit ook overgenomen door de KNVB en zo speelde HVC op legitieme wijze betaald voetbal. In die jaren speelde HVC steevast in de 1e divisie, met wedstrijden tegen het roemruchte Wageningen en o.a. Ajax en Feyenoord . Bekende voetballers hebben het shirt van HVC gedragen, Jan Zwartkruis (later ook bondscoach), Henk Wery (later Feyenoord en winnaar Europacup en Wereldbeker), Mosje Temming, Ron Spelbos en Piet Schrijvers.

 

 

1970/1971. Bekercompetitie HVC- PSV 0-3. Links Peter Wiskie, Guus Hiddink, Bengt Schmidt Hansen en doelman Hans v/d Wekke.

Topscorers

 

  • 1954/55: Cees Houtveen(3)
    Siem Sleeking (3)
  •  : Evert van de Horst (8)
  • 1955/56: Wout Heinen (20)
  • 1956/57: Wout Heinen (25)
  • 1957/58: Wout Heinen (37)
  • 1958/59: Wout Heinen (24)
  • 1959/60: Wout Heinen (11)
    Bennie Marcus (11)
  • 1960/61: Bennie Marcus (22)
  • 1961/62: Henk Wery (11)
  • 1962/63: Cees Houtveen (19)
  • 1963/64: Bennie Marcus (13)
  • 1964/65: Ruud Maas (11)
  • 1965/66: Hans van Empelen (11)
  • 1966/67: Mosje Temming (31)
  • 1967/68: Mosje Temming (14)
    Wim Wisse (14)
  • 1968/69: Mosje Temming (8)
  • 1969/70: Jan Zweers (8)
  • 1970/71: Bert Middelkoop (6)
  • 1971/72: Dick Teunissen (9)
  • 1972/73: Joop van Maurik (11)