hovencarl56@gmail.com

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Rivier de Eem

De Eem is een rivier in het noorden van de provincie Utrecht. De Eem begint in Amersfoort, heeft een lengte van ongeveer 18 kilometer en stroomt uit in het Eemmeer. De Eem wordt weleens de langste rivier van Nederland genoemd, aangezien de Eem de enige rivier is die zowel in Nederland ontspringt als uitmondt.

De Eem wordt gevoed door het Valleikanaal en een aantal Veluwse beken, waarvan de Heiligerbeek de Barneveldse Beek en de Luntersebeek de belangrijkste zijn. Deze komen bij Amersfoort samen. Waar de beken de stad verlaten - bij de Koppelpoort - begint de Eem. De rivier loopt vervolgens oostelijk van Soest , Baarn en  Eemnes door de Eemvallei naar het Eemmeer (vroeger een deel van de Zuiderzee De Eem is verantwoordelijk voor het grootste deel van de afwatering van de Gelderse Vallei De Eempolders zijn landschappelijk van grote waarde.

Door bodemdaling als gevolg van ontwatering is de rivier hoger komen te liggen dan het omliggende land. Bij lage waterstanden in de zomer wordt er water vanuit de Neder rein via het Valleikanaal in de Eem gepompt. De Eem is de belangrijkste bron van de biologische belasting van het Eem meer dat hierdoor achterblijft met het herstel vergeleken met de overige randmeren. Er is sprake van een belangrijke afname van de absolute hoeveelheid fosfaat en nitraat, maar relatief bezien wordt dit tenietgedaan door de afgenomen hoeveelheid water in 2003.

 

Naar de rivier de Eem zijn vernoemd:

Een heerlijk rondje fietsen langs een zeer mooi natuurgebied langs het water, weilanden, door het bos en langs de bebouwing.

Dit stukje natuur is zeer rustgevend om doorheen te fietsen in de natuur. De route gaat door Amersfoort, Baarn en langs Soest. De Eem heeft een totale lengte van 18 kilometer. De Eem is verantwoordelijk voor het grootste deel van de afwatering van de Gelderse Vallei.

Donderdag 3 april is het tien jaar geleden dat het beeld “De Sassiaan” is onthuld. Eerst stond de Sassiaan op een tijdelijke plaats bij het woongebouw Puntenburg in de wijk het Soesterkwartier. De Sassiaan is opgericht ter herinnering aan “het Sasje”, ooit het volkswijkje tusssen de Amsterdamseweg en de Eem, waar nu het Eemplein is. De huizen van t Sasje moesten worden gesloopt om ruimte te bieden aan de toekomst van de stad. De eerste huizen van het wijkje bij de voormalige Gasfabriek werden al in de jaren vijftig afgebroken. In 1998 – en dus nu precies 15 jaar geleden – is het laatste woonhuis van ‘t Sasje gesloopt. Daarmee was een definitief einde gekomen aan het oude buurtje bij de Eem. Het gebied heeft daarna nog jarenlang braak gelegen. Vroegere bewoners van ’t Sasje denken nog steeds met veel weemoed aan ’t Sasje terug. Voordat het Sasje helemaal vergeten zou zijn hebben zij het beeld “de Sassiaan” opgericht. Oud-Sassiaan Jan Wery zegt het als volgt: “Een monument voor het Sasje moet kracht en armoede uitstralen. Als je erna kijkt moeten de tranen je in de ogen springen . Want wij, en niet te vergeten onze ouders, hebben er hard voor moeten knokken. De Sassiaan is daarom vooral een eerbetoon aan onze ouders.” 3 april is het Sassianendag. een dag om even bij stil te staan.

Pakhuis d’ Eersteling aan de Eem. In de handel van het graan voor het bakkersmeel, de grutterswaren voor de keuken en de olie- en veevoederproductie kwamen buiten de Koppelpoort in de 19e eeuw de eerste fabrieken. In 1870 vestigde zich daar de Firma J. van Vollenhoven. D’ Eersteling is daar als enige pakhuis van overgebleven.