Dierenpark Amersfoort is van oudsher een familiebedrijf. De opening was op 22 mei 1948. En was gelegen in het bos Birkhoven  en nog steeds altijd.Tijdens de openingsjaar ontdekken de bezoekers vogels,een kameel,een mandril een apensoort en kraagbeer Teddy. Niet veel later kwamen er papegaaien,wasberen en damherten.

 

Tijger

 

Leer meer over de Siberische tijger, de grootste en zwaarste tijgersoort.

 

  • Lengte:3,5 meter
  • Gewicht:250 kilo
  • Leeftijd:Tot 15 jaar
  • Voedsel:Vleeseter
  • Leefgebied:Zuidoost-Rusland, Noord-China en Siberië
  • Status:Bedreigd
  • Weetje:Siberische tijgers kunnen wel sprongen maken van negen meter.
 
Leefgebied

Waar leven Siberische tijgers?

Er moet groot wild zijn om op te jagen, voldoende schuilplaatsen en natuurlijk genoeg water om te drinken. Dat zijn de eisen die Siberische tijgers aan hun omgeving stellen. Dit machtige roofdier komt voor in Zuidoost-Rusland, Noord-China en Siberië. Daar kan het erg koud zijn, wel -33 graden. Gelukkig heeft de Siberische tijger een dikke vacht. Het territorium van één tijger kan wel zo groot zijn als de gemeente Amersfoort.

 

De dieren worden ernstig bedreigd, er leven er nog maar maximaal vijfhonderd in de vrije natuur. De afgelopen eeuw is 97 procent van het aantal Siberische tijgers in het wild verloren gegaan. Stropers vormen de grootste bedreiging voor de tijger. In China worden lichaamsdelen van de tijger namelijk gebruikt om medicijnen te maken tegen allerlei klachten. Zo zouden hun botten helpen bij reuma, hun snorharen bij kiespijn en hersenen bij luiheid. Verder komen tijgers vaak in conflict met mensen. Als boeren hun vee verliezen aan de tijgers, dan is er een grote kans dat zij wraak willen nemen op de wilde dieren. Gelukkig helpt The Corbett Foundation! Zij willen het conflict tussen mensen en tijgers verminderen. Zo maken maken zij onder andere speciale stallen waardoor de tijgers niet bij het vee kunnen komen. Ook gaan zij in gesprek met lokale bewoners om de vijandige gevoelens voor tijgers te verminderen. Dankzij de steun van het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund kan de tijger beter beschermd worden.

Voedsel

Wat eten Siberische tijgers?

Tijgers zijn echte vleeseters. Zij vangen grote prooidieren, zoals herten en zwijnen. Hun prooi kan wel drie keer zo zwaar zijn als de tijger zelf! De sterke roofdieren jagen vooral ’s nachts. Hun grote poten en scherpe nagels zijn erg handig tijdens de jacht. De Siberische tijgers besluipen hun prooi en maken vervolgens een grote sprong om de prooi in zijn nek te bijten. Hierna trekken de tijgers het lekkers mee naar een schuilplaats. Daar aangekomen begint de tijger pas met eten. Bij grote trek kan een tijger wel veertig kilo vlees per maaltijd eten! Als de tijger genoeg gegeten heeft, worden de restjes verstopt voor de volgende dag. Na een nachtje uitbuiken worden de laatste restjes opgegeten. Ondanks de goede jachttechniek grijpen de tijgers weleens mis. Zij gaan dan op zoek naar kleinere prooien, zoals vogels of vissen. Als het echt niet wil lukken gaan zij zelfs achter sprinkhanen aan.

Accepteer alstublieft de cookie-toestemming

Liefde en Opvoeding

Hoe worden Siberische tijgers geboren?

Tijgers hebben een uitgebreid paringsritueel. Wanneer een mannetje wil paren, plooit hij zijn neus, krult zijn lip omhoog en steekt zijn kop in de lucht. Hij vangt zo veel geurtjes op en probeert te ruiken of het vrouwtje in de juiste stemming is. Als het vrouwtje vruchtbaar is, blazen zij door hun mond en neusgaten, wrijven hun koppen tegen elkaar en bijten zacht in elkaars nek. Het hele jaar door paren de tijgers met elkaar, maar dit komt het vaakst voor tussen november en april.

 

Veel bezoekers denken dat deze indrukwekkende roofdieren een lange draagtijd hebben, maar dat is niet zo. Het is namelijk lastig om te jagen met een dikke buik, daarom is de draagtijd kort en zijn de jongen klein als zij worden geboren. Na ongeveer drie maanden komen tijgerwelpjes ter wereld, meestal in een nestje van twee tot vijf kleintjes. De nieuwkomers zijn dan nog blind en doof. Gemiddeld wegen zij tussen de 800 en 1500 gram. Na één tot twee weken gaan de ogen open en kunnen de welpjes ook horen. Na een jaar kunnen de welpjes al aardig op kleine prooidieren jagen. Na ongeveer drie jaar verlaten de welpjes hun moeder en gaan op zoek naar een eigen territorium.

Weetje

Hoe hoog kan een tijger springen?

Een tijger kan springen als de beste, soms wel een sprong van acht tot tien meter! De staart van de tijger houdt hem in balans bij een sprong. De grote sprongen zijn handig tijdens het 

 

 

 

 

De Aziatische olifant

 

Aziatische olifanten zijn de grootste landzoogdieren van het continent Azië. Ze kunnen 6,4 meter lang worden, 3 meter hoog aan de schouder zijn en wel 5 ton wegen.

Ze zijn kleiner dan Afrikaanse olifanten en hebben verhoudingsgewijs kleinere oren, die ze constant in beweging houden om zichzelf af te koelen. Ze hebben ook een enkele 'vinger' op de bovenlip van hun slurf, in tegenstelling tot Afrikaanse olifanten, die een tweede op de onderste punt hebben. Hun huid varieert van donkergrijs tot bruin, met roze vlekken op het voorhoofd, de oren, de basis van de romp en de borst.

Een aanzienlijk aantal Aziatische mannelijke olifanten heeft geen slagtanden. Het percentage mannen met ivoor varieert van slechts 5% in Sri Lanka tot ongeveer 90% in Zuid-India - mogelijk als gevolg van de intensiteit van de ivoorjacht in het verleden. De dieren met de grootste slagtanden werden als eerste geschoten waardoor alleen de mannetjes met kleinere slagtanden hun genen nog konden doorgeven.

De Aziatische olifant leeft in India en Zuidoost-Azië in natte, moeilijk toegankelijke tropische bossen en graslanden waar veel verschillende soorten bomen en planten groeien. Doordat de bevolkingsdruk in Azië zo groot is, is het leefgebied van olifanten er veel kleiner geworden en ernstig versnipperd.