De landpoort staat aan de noordzijde van de binnenstad tussen de Langestraat en de Kamp en behoort tot de eerste stadsmuur van Amersfoort. Het is één van de laatste overblijfselen van deze eerste stadsmuur, waarvan de structuur grotendeels nog te zien is in de Muurhuizen, waar de poort aan vast gebouwd is.

De naam Kamperbinnenpoort is afgeleid van de Kamp (weide), de naam van het gebied tussen de eerste en tweede stadsmuur aan de noordzijde van de binnenstad. Na de bouw van de Kamperbuitenpoort, die gebouwd is in de tweede stadsmuur, kreeg de poort zijn tegenwoordige naam.

 

Met ruim 98 meter hoogte is de Onze Lieve Vrouwetoren de op twee na hoogste laatmiddeleeuwse toren van Nederland. De trots van Amersfoort is de bekendste blikvanger van de stad en wordt ook wel ‘Lange Jan’ genoemd. De toren is niet alleen goed zichtbaar in de stad, maar laat ook flink van zich horen met maar liefst  honderd klokken, waarvan zeven luidklokken. Bovendien vormt de locatie van de toren het kadastrale nulpunt van Nederland, zoals goed zichtbaar is gemaakt in de vloer van de toren.

De Onze Lieve Vrouwetoren is het Stralende Middelpunt tijdens donkere avonden! Op in en rond de toren worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd. In de toren speelt elk kwartier een videoanimatie met tips over de toeristische hoogtepunten in het historische centrum van Amersfoort.

Wegens omstandigheden is de toren nog voor onbepaalde tijd gesloten voor dagelijks bezoek. De torenbeklimmingen gaan wel gewoon door.

 

 

De Monnikendam is een nog bestaande waterpoort in de Nederlandse stad Amersfoort. Onder deze waterpoort stroomt het water van de Heiligenbergerbeek de binnenstad binnen. De poort bestaat uit twee torens, die verbonden zijn door een poortboog, en staat aan de oostzijde van de binnenstad.

De basis voor de Elleboogkerk werd oorspronkelijk gelegd door Kapucijnenpater Gabriël. In 1638 richtte hij in het huis van zijn zuster aan de Kromme Elleboogsteeg op de hoek van de Langegracht een kapelletje in. In 1783 werd met de bouw voor een nieuwe kerk begonnen, in de vorm van een driebeukige hallenkerk. Deze kerk had de helft van de lengte van het gebouw zoals het er begin 21e eeuw bijstond.

In 1820 kreeg de voorgevel de verschijning die hij zijn verdere jaren zou houden. In 1853 werd de Elleboogkerk tot parochiekerkverheven. In 1920 werd de kerk versoberd en voorzien van gebrandschilderde ramen. In 1933 werd door de parochie de Amersfoortse Vrouwevaart in ere hersteld. Enkele jaren later, in 1938, kreeg zij daarvoor een vervangend 15e-eeuws Mariabeeldje in bruikleen. Begin jaren zestig liep de interesse voor de Vrouwevaart terug.

In 1963 fuseerde de parochie met die van de nabijgelegen Sint Franciscus Xaveriuskerk aan 't Zand en werd de Elleboog aan de eredienst onttrokken. Het in bruikleen verkregen Mariabeeldje verhuisde mee.

Het Sint Pieters- en Bloklands Gasthuis is een rijksmonument in Amersfoort in de Nederlandse provincie Utrecht. Het gecombineerde gasthuisis van middeleeuwse oorsprong. De liefdadigheidsvoorziening voor oude en arme mannen en vrouwen is nog steeds gevestigd op een terrein aan de Westsingel. Het gasthuis verkreeg inkomsten die voortkwamen uit grondbezit en legaten.

Belgisch monument is het grootste monument in Nederland.Het Belgisch monument werd begonnen met de bouw in mei 1917 en in 1919 was het monument klaar Het gebouw werd gemaakt voor Nederland als dank voor de gastvrijheid voor het opvangen van Belgische vluchtelingen die in de eerst Wereldoorlog gevlucht waren naar het neutrale Nederland.Pas in 22 november 1938 werd de gebouw overgedragen aan de gemeente Amersfoort.

MONUMENT ’T SLUISJE AMERSFOORT

Een klein stukje historie is wel op zijn plaats bij dit bijzondere monument! Onder muurhuis ’t Sluisje stroomt het water de binnenstad van Amersfoort binnen. Oorspronkelijk was het alleen een waterdoorgang, maar in de 16e eeuw werd het water overkluisd. Hierop verrees Huis ’t Sluisje. Nadat het in de 18e eeuw een tabakspakhuis was geweest, werd in 1776 in het pand een Musiecqzaal aangelegd, zoals boven de ingang is te lezen. Op de eerste verdieping is boven de entreedeur een authentiek plateau te zien met de namen van musici die hier hebben gespeeld.
Een waanzinnig mooi gebouw met een prachtig verhaal waarvoor wij het verbouwing- en inrichtingsplan hebben mogen maken.
Het resultaat is een karaktervol familiehuis met twee complete woonlagen plus een slaapverdieping en zolder. Totaal maar liefst 1800 men 347 mwoongenot!

 

Beschrijving van Huis Cohen

Huis Cohen. Statige hardstenen sobere gevel in 1780 tot stand gekomen. Kleine roedenverdeling der ramen mogelijk origineel. De iets naar voren springende middenpartij versierd en door tympanon gedekt. Op de hoeken van het dak vier hardstenen schoorstenen. Inwendig herinneren gebeeldhouwde details aan de opdrachtgever. Goed interieur. 

Krokussen komen elk jaar weer mooi uit bij Monnikendam is altijd een mooi gezicht Je kan daar hele mooie fotoos maken.